Hallottad ezt már valahol?

Biztos nem fogsz meglepődni azon, hogy bizony vannak szülők, akik amiatt aggódnak, hogy ártalmas lehet a jóga a fiatalok testének……

Arra gondoltam, ez egy jó alkalom arra, hogy megismerjük, a tizenévesek testére milyen fizikai hatással van a jóga. 

Mi történik a testünkkel serdülőkorban?

Rengeteg változáson megyünk át serdülőkorban, ha csak anatómiai szintet nézzük. 

A csontok intenzíven növekednek, és az izmok megpróbálják ezt a növekedést lekövetni. Egy kamasz akár 11 cm-t, sőt egyre gyakrabban többet is nőhet évente. Az izmoknak eltart egy darabig, amíg felzárkóznak, és megnyúlnak, hogy illeszkedjenek a csontokhoz. Ez problémát okozhat a szalagokban, ízületekben, és hatással lehet a testtartásra is, ami olykor fizikai fájdalmat is okozhat.

Ugyanakkor a hormonális változások is kritikus szerepet játszanak a tizenévesek hangulatában, és az egész fejlődési időszakot meghatározzák.

Számos kutatás, megfigyelés, személyes beszámolók és a saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a jóga pozitívan támogatja a fiatalok növekedési folyamatát.

Hogyan?

Egy tini jóga óra fő összetevői a következők:

  • a törzs mélyizmainak erősítése
  • az izmok biztonságos nyújtása
  • az ízületek stabilizálása pl. az egyensúlygyakorlatokkal
  • testtartás tökéletesítés, ülés ellensúlyozása
  • testünk mély pihentetése (relaxáció), a kikapcsolás képességének gyakorlása

Ebben a „kritikus” időszakban (serdülőkor) a jógázás kifejezetten hozzásegíti a kamaszt az egészséges és fájdalommentes növekedéshez, a stresszoldáshoz, önmaga elfogadásához.

Összefoglalva tehát, a jóga NEM VESZÉLYES a serdülő testnek, hanem egyenesen egy TÖKÉLETES MÓDSZER az egészséges, fájdalommentes növekedés támogatására. Számos kutatás is rámutatott arra a tényre, hogy a jóga egyensúlyba hozza a hormonok termelődését a szervezetben, ami támogatja a nyugalmas átmenetet a gyermekkorból a felnőttkorba.

A kutatások és tapasztalatok alapján a jóga egy tökéletes eszköz a fiatalok számára, amit mindenkinek elérhetővé kellene tenni az erős csontok, rugalmas izmok, stabil ízületek, egészséges testtartás kialakulásának támogatására, hogy minél zökkenőmentesebben, a lehető legkevesebb fizikai fájdalommal érjenek el a serdülők a felnőttkorba… 

forrás: PAZONYI MÓNIKA 2020. január 8.
fotók: Vizbor Mar