A napokban telefonon beszéltem egyik tanítványom édesanyjával, aki elmesélte gyermeke kálváriáját: csomókban hullott a haja,mire vége lett az iskolának, brutál erős vashiánya lett annak ellenére, hogy mindent megeszik a gyermeke és a pajzsmirigy működése is összeomlott. 3 hónap után is alig van javulás, pedig minden gyógyszert beszedett, és minden orvosi utasítást betartottak. A gyermekorvos szomorúan vagy talán vigasztalásból elmondta nekik, hogy nem Ő az egyetlen gyerek, aki hasonló tünetekkel jelent meg a rendelőjében. És ez csak egyetlen gyermekorvos itt Székesfehérváron!
Egy másik anyuka elmondta, hogy az Ő gyermeke teljesen kifordult önmagából. Antiszociálisan viselkedik, egyáltalán nem akar(t)kapcsolódni senkihez. A 3 hetes nyári jóga táborozás, amit persze csak az édesanya kedvéért vállalt be, végül kicsit segített feloldani a benne lévő bezártságot és egy barátot is hozott az életébe.
Egy másik gyerek attól rettegett a tavaszi időszakban, hogy ha a szülei elveszítik a munkájukat, akkor „az egész család éhen fog halni”.Annyira megfájdult a hasa, hogy iskolába sem tudott menni. Jóga órán beszélgettünk erről és szerencsére Ő maga talált magyarázatot a helyzetre és rájött, ez nem fog bekövetkezni. De hosszabb idő kellett neki, amíg ezt teljesen ki tudta dolgozni magából.


Vajon a többi gyerek, fiatal hogyan birkózott meg ezzel a helyzettel, milyen mély nyomokat hagyott bennük a stressz, ez az új, eddig ismeretlen helyzet? Eddig is tudtam, hogy fontos a stresszoldás a gyerekek körében is, nem csak a középiskolások és a felnőttek körében, de hogy 10 évesen ennyire durva fizikai tüneteket okoz a stressz, azt soha nem gondoltam volna. Alattomos betegség a stressz. Legyengíti az immunrendszert és nem csak a fizikai testben okoz tüneteket, betegséget, hanem mentálisan is szorongóvá, instabillá, függővé, kórosan sovánnyá vagy éppen elhízottá, olykor pánikbeteggé teszi nem csak a gyerekeket. Keresni kell a gyógymódot, mert a gyógyszer „csak” tüneti kezelés. Javasoltam is az édesanyának a pszichológust, a kineziológai oldásokat és természetesen a jógát. Nekem a JÓGA a kapaszkodóm, a jóga segít abban, hogy a fizikai testem erős és rugalmas legyen. Fizikai egészségemet kaptam vissza a jóga által.A meditáció pedig a fejemben segített (és most is segít) rendet tenni. A mantrák mondogatása, ismételgetése kisöpri az elme által gyártott gondolatokat a fejemből. Mantrázok főzés közben, ha jövök, megyek valahová, vagy éppen várakozok… Sokat segít a negatív dolgok „törlésében”, abban, hogy ne uralkodjon el rajtam a félelem semmi miatt. Mert vallom, hogy minden helyzetnek van megoldása…
Ezért biztatlak Benneteket, hogy bármit sportoltok, kiegészítésképpen jógázzatok is, mert a nyújtásban ez a „sport”, mármint a JÓGA, ami egy lehetséges mozgásforma, segíti legjobban a test egészségesen tartásában, az elme, a gondolatok megtisztításában. Kommentben írd meg a véleményed, kerülve a sértő megjegyzéseket és a durvaságokat, mert az ilyen jellegű hozzászólásokat töröljük az oldalról. Megértésed köszönöm.


Vizbor Margó gyermek és felnőtt jóga oktató